Het basisrecept voor pannenkoeken
Het standaard recept voor pannenkoeken is heel simpel.
Voor twaalf stuks heb je het volgende nodig:
• 250 g zelfrijzende bloem
• 3 eieren
• 500 ml melk
• 1 zakje vanillesuiker
• snufje zout
• boter of olie om te bakken
Hoe ga je te werk?
Meng in een kom de bloem, de vanillesuiker, het zout
en de eieren. Voeg vervolgens beetje bij beetje de melk toe en mix
het beslag met een garde of mixer tot het mooi glad is en je geen
klontjes meer ziet. Verhit de boter of olie in een koekenpan en
schep er vervolgens een lepel beslag in. Laat twee minuten bakken en
draai de pannenkoek om. Laat ook deze zijde twee minuten bakken en
klaar is je pannenkoek!
Vijf gouden tips voor de allerlekkerste
pannenkoeken
1. Wil jij heerlijk luchtige en krokante pannenkoeken maken? Vervang
dan de helft van de melk met koolzuurhoudend bronwater. Lekker
luchtige pannenkoeken gegarandeerd! Wil je juist een extra volle
smaak? Vervang dan de helft van de melk met ongeklopte slagroom.
2. Schep niet teveel beslag in je pan. Dikke pannenkoeken zijn
namelijk vaak minder lekker. Een laagje beslag van een paar
millimeter in de pan geeft vaak het lekkerste resultaat. Het hangt
van je pan af hoeveel beslag je hiervoor nodig hebt, vaak is een
halve soeplepel genoeg.
3. Laat je beslag rusten. Zet het nadat je klaar bent met mixen voor
minimaal één uur in de koelkast. Op deze manier krijgen je
pannenkoeken een betere structuur en worden ze gladder.
4. Pannenkoeken kan je het beste bakken in een pan
van gietijzer. Maak deze pan nooit schoon met afwasmiddel en doe hem
niet in de vaatwasser. Gebruik enkel heet water en keukenpapier om
de pan na gebruik weer schoon te maken. Heb je geen gietijzeren pan?
Kies dan voor een koekenpan met antiaanbaklaag.
5. Branden je pannenkoeken snel aan? Draai het vuur dan wat lager en
roer een scheut olie of een klontje gesmolten boter door je beslag
in de kom.
Natuurlijk is het leuk om pannekoeken te laten bakken
tijdens je
kinderfeestje. |